Kuchnia
kuchnia czarnogórska jak każda śródziemnomorska charakteryzuje się niezwykle łagodnym smakiem. Głównie wykorzystywanymi produktami są ryby i rośliny ziarniste. Najczęściej jadanym mięsem jest baranina oraz jagnięcina przyrządzana na rożnie. Ryby najczęściej podaje się z dodatkiem sosu czosnkowego, zieloną pietruszką oraz warzywami. Warto spróbować czarnogórskiego „leszo” - jest to gotowana ryba z dodatkiem oliwy z oliwek, listka bobkowego, octu winnego oraz innych przypraw. Leszo podawane jest z ziemniakami albo ze szpinakiem.
Napoje
najpopularniejszym napojem w Czarnogórze jest piwo Nikšićko, wódka z winogron - Rakija oraz czerwone wino Vranac.
Pamiątki
najbardziej popularną pamiątką przywożoną z Czarnogóry jest tradycyjna butelka rakii i wina. Na targach spotkać można olej domowej produkcji, który jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek. Można również kupić „tamjan” - jest to żywica przeznaczona do kadzideł.