Kuchnia
w Dominice dominują przede wszystkim potrawy kuchni europejskiej. Na wyspie popularne są dania z ryb, owoców morza oraz jagnięciny, przyrządzane na wzór potraw hiszpańskich. Ważnym elementem potraw są płody rolne np.: sorgo, agawa, orzeszki ziemne, banany, orzechy kokosowe oraz kopra. Będąc w Dominice warto spróbować „Paelle” - jest to pieczony ryż z owocami morza.
Napoje
w Dominice można spróbować słynnego piwa Kubuli, nagrodzonego Złotym Medalem.
Pamiątki
będąc w Rouseau warto odwiedzić „Old Market” - plac handlowy, na którym sprzedawane są miejscowe rękodzieła. Warto również kupić przyprawy szczególnie świeże laski cynamonu.
Ubiór
stroje kąpielowe wolno nosićjedynie na plażach i basenach. Nie wolno nosić ubrań imitujących odzież wojskową.
Fotografowanie
chcąc sfotografować mieszkańca Dominiki, należy zapytać o pozwolenie.