Kuchnia
wg Europejczyków kuchnia kenijska należy do najsmaczniejszych w Afryce. Dania Kenijczyków są proste i sycące, a opierają się na ziemniakach, ryżu i ugali (rodzaj gęstej papki kukurydzianej), do których dodaje się gulasz z kurczaka, wołowiny, kozy lub warzyw, kilka odmian szpinaku lub fasolę. Serwuje się tu również owoce morza oraz banany, papaje i truskawki. Będąc w Kenii na pewno warto spróbować Matoke (danie z zielonych, tłuczonych bananów).
Napoje
narodowym napojem w Kenii jest herbata (chai), którą pija się o każdej porze. Napoje chłodzące można dostać w każdym zakątku kraju i zwykle kosztują niewiele. W miastach dostępne są świeże soki owocowe. Zwykła woda mineralna w butelkach jest stosunkowo droga i osiągalna tylko w dużych miastach oraz większych hotelach. Ciekawym trunkiem jest wino z papai, które warto spróbować ze względu na niebanalny smak.
Pamiątki
wybierając się na zakupy warto zwrócić uwagę przede wszystkim na rzeźby (najbardziej cenione są te wykonywane przez plemiona Kamba i Makonde). Bardzo ciekawą pamiątką mogą być również oszczepy masajów, jak i masajskie ozdoby z pereł.
Fotografowanie
w Kenii bezwzględnie zakazane jest fotografowanie budynków urzędowych, militarnych, dworców kolejowych, portów, flagi narodowej, prezydenta, wojska i policji.
Obyczaje
za niestosowne uznawane jest noszenie krótkich spódnic oraz strojów plażowych poza miejscami turystycznymi. Opalanie się topless jest niedozwolone nawet na plażach hotelowych. Należy również zwracać uwagę na przestrzeganie zasad i norm, szczególnie przy zwiedzaniu miejsc kultu religijnego. Kenijczycy są bardzo przyjaźnie nastawieni do ludzi i posiadają łatwość w nawiązywaniu kontaktów (jednym z języków urzędowych jest angielski).