Kuchnia
ze względu na wielki obszar państwa istnieje duże zróżnicowanie kuchni w poszczególnych regionach. W tradycyjnej kuchni rosyjskiej spożywa się dużo potraw mącznych. Popularne są pierogi z farszem, kołduny, bliny, kulebiak faszerowany najczęściej grzybami, i podawany do zup. Najpopularniejsze zupy rosyjskie to: rosół, chłodnik, kapuśniak, barszcz i zupa rybna. Wymieniając potrawy rosyjskiej kuchni nie można zapomnieć o kawiorze. Wśród ryb popularny jest łosoś, jesiotr, okoń i szczupak.
Napoje
w Rosji bardzo popularnym napojem jest kwas i liczne gatunki piwa oraz wódek. Warto zwrócić też uwagę na świeże soki z owoców sprzedawane w sklepach. Rosjanie szczególne właściwości przypisują żurawinie. Przebywając w Rosji koniecznie należy spróbować soku lub musu żurawinowego albo nalewki żurawinowej.
W restauracji
do rosyjskiej restauracji lepiej ubrać się wizytowo. Karty płatnicze przyjmowane są jedynie w dużych i drogich lokalach. Nie ma miejsc wydzielonych dla palaczy, palenie w trakcie posiłku jest dozwolone. Napiwki bardzo rzadko są wliczane do rachunków, na ogół w eleganckich
restauracjach pozostawia się napiwek w wysokości około 15% rachunku, w barach i kawiarniach przyjęte jest pozostawianie drobnych sum.
Fotografowanie
w muzeach robienie zdjęć jest zazwyczaj zakazane, albo wymaga wykupu specjalnego zezwolenia. To samo dotyczy niektórych muzeów pod gołym niebem: Kremla, klasztorów, itp., jednak tu kontrola jest mniej ścisła.