Kuchnia
makarony w każdej postaci, to dania pojawiające się najczęściej. Potrawy Włochów są oparte głównie na owocach morza, świeżych warzywach, różnych rodzajach sera i winie. Włochy oferują ponad 20 różnych kuchni regionalnych, z których każda ma swój własny styl.
Napoje
świat włoskich napojów jest zróżnicowany w zależności od regionu. Jednak w całych Włoszech można zamówić prosecco (wytrawne musujące białe wino) oraz grappę (mocny alkohol około 40-50% o charakterystycznym smaku i zapachu). Bez trudu dostaniemy również piwo. Bardzo popularna jest mocna czarna kawa espresso, którą otrzymamy o dowolnej porze dnia. Espresso z dodatkiem kilku kropel grappy znane jest jako Caffe Corretto. Warto polecić również soki owocowe, a szczególnie świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
W restauracji
napiwki we Włoszech nie są koniecznym ani oczekiwanym wynagrodzeniem za usługę. Jednakże w wielu lokalach gastronomicznych należy liczyć się z dodatkową opłatą wliczoną w rachunek w wysokości 10-15% wartości rachunku za tzw. serwis lub nakrycie.
Fotografowanie
nie jest wszędzie dozwolone, zdarza się, że konieczne jest uiszczenie odpowiedniej opłaty. Zabronione jest fotografowanie budynków rządowych (np. poczt, banków, stacji, mostów itp.) oraz obiektów wojskowych.